Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10-8-2014 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ



Ασχολούμαι ενεργά με το ζήτημα Ανάπτυξη, όχι θεωρητικολογώντας αλλά αναζητώντας τους τρόπους που άμεσα θα προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η θεωρία μου είναι η «Βίαιη Ανάπτυξη». Ταυτόχρονα είμαι υπέρμαχος της Δεύτερης Ευκαιρίας σε όσους έντιμους επιχειρηματίες έπεσαν έξω.
Διαβάζω την έκθεση της Endeavor Greece με τίτλο «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους». Πολύ ενδιαφέρουσα, μικρή και μεστή. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει 1.000.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν και από αυτές οι 640.000 θα ανακτηθούν σε διαφορετικούς κλάδους.
Το πρώτο θέμα που θίγει η έκθεση είναι η έλλειψη εργοδοτών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της χρειαζόμαστε 10.000 νέες σοβαρές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν σε βάθος 7ετίας 50 άτομα η κάθε μία. Αυτές μαζί με 3.000 υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες θα προσφέρουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας σύντομα. Όχι έτσι απλά όμως, υπό προϋποθέσεις.

Το βασικό σημείο που στέκομαι είναι το πώς θα δημιουργηθούν οι 10.000 νέες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης. Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι μόνο το 22% των μεγάλων επιχειρήσεων αύξησε τις θέσεις εργασίας τα έτη 2002-2009 άρα ουδείς περιμένει κάτι καλύτερο από αυτές τώρα. Οι 800.000 νέες θέσεις θα έρθουν από τις μικρομεσαίες, αυτές που η κυβέρνηση θέλει να εξοντώσει ως άλλος Χίτλερ που εξόντωνε την ανεπιθύμητη εβραϊκή φυλή.
Κάθε χρόνο ξεκινάνε 40.000 νέες επιχειρήσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν ελάχιστες, στις οποίες θα στηριχθούμε για τον μαγικό αριθμό των 10.000 πρωταθλητών. Άρα στα 5 χρόνια θέλουμε 200.000 νέες επιχειρήσεις. Και ποιος θα είναι ο εργοδότης;
Σε πολλά σημεία η έκθεση
(που τιτλοφορείται «θέσεις εργασίας για τους νέους») τονίζει ότι τίποτα δεν θα επιτευχθεί εάν οι νέες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνουν ως εργοδότες τους έμπειρους επαγγελματίες που έχουν υψηλότερα ποσοστά επιχειρηματικής επιτυχίας. Θεωρεί η έκθεση, και εγώ συμφωνώ απόλυτα, ως βασικό στοιχείο για την Ανάπτυξη, την προσέλκυση έμπειρων επαγγελματιών στην επιχειρηματικότητα που επιδεικνύουν συνήθως υψηλότερες πιθανότητες να ηγηθούν επιτυχημένων επιχειρήσεων αξιοποιώντας την εμπειρία τους και το υπάρχον δίκτυό τους.
Με δεδομένο ότι τεράστιος αριθμός από τους έμπειρους βρίσκεται «φυλακισμένος» λόγω επιχειρηματικής αποτυχίας τα τελευταία χρόνια (έπεσε έξω δηλαδή) η επικείμενη αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα οφείλει να τολμήσει στην υπόθεση Δεύτερη Ευκαιρία ώστε να απελευθερωθεί το απαραίτητο συστατικό για την ταχεία Ανάπτυξη, οι έμπειροι επαγγελματίες που επιχείρησαν επί σειρά ετών και σήμερα εγκλωβίστηκαν σε πτωχευμένες επιχειρήσεις με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό σημαίνει για την δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου