Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

«ΒΙΑΙΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

«ΒΙΑΙΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Η προοπτική παροχής ρευστότητας από τις Τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ελάχιστη. Βασική αιτία η έλλειψη πραγματικής πρόθεσης να το πράξουν, η έλλειψη πραγματικής πρόθεσης να ρισκάρουν. Τα τραπεζικά ιδρύματα έμαθαν να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εξασφαλισμένες δανειοδοτήσεις. Σήμερα η «εξασφάλιση» λείπει και δεν προτίθενται να ρισκάρουν. Επίσης προτίθενται να χρηματοδοτήσουν μόνο τους επιχειρηματίες που δεν πληγώθηκαν από την κρίση, αποκλείοντας ένα τεράστιο αριθμό επιχειρηματιών από το μέλλον του επιχειρείν.
Το Κράτος παρεμβαίνει με νέα εργαλεία χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ιδρύεται ευνοϊκό καθεστώς για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με αλλαγή του εμπορικού κώδικα (προς διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας), ιδρύεται ευνοϊκό καθεστώς ρευστοποίησης επενδύσεων και εξόδου στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρόταση μας είναι η υποχρεωτική διάσπαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε 10 τουλάχιστον τραπεζικά ιδρύματα
με πώληση μέρους του δικτύου τους καθώς και του ενεργητικού τους στις νέες τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν σταθεί εφικτό να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα το Κράτος δημιουργεί άμεσα ειδικό τραπεζικό ίδρυμα για τον σκοπό αυτό.
Αναφορικά με τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη και γενικά τα ανώτατα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, απαιτείται πλέον ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος, άδεια η οποία εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανάμεσα στα κριτήρια για την έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι η συμμετοχή των στελεχών στο παρελθόν, από θέση ευθύνης σε πράξεις που έθεσαν τον χρηματοπιστωτικό τους Οργανισμό σε κίνδυνο, όπως έγκριση επισφαλών δανείων χωρίς εγγυήσεις προς επιχειρήσεις, προς το Ελληνικό Δημόσιο κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου