Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

«ΒΙΑΙΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4. ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ


«ΒΙΑΙΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

4. ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Η Ελλάδα έχει τεράστιο πλεονέκτημα στην Αγροτική Παραγωγή, έχει στα χέρια της τις πρώτες ύλες, σε μέγιστο βαθμό, σε αντίθεση με κάθε άλλου είδους βιομηχανική παραγωγή που εξαρτάται από εισαγωγές των πρώτων υλών και από το πετρέλαιο (με εξαίρεση τον Τουρισμό).
Για την εμπορική εκμετάλλευση ενός μικρού κομματιού γης υπάρχουν πολλές αδυναμίες (που σίγουρα οι ειδικοί γνωρίζουν άριστα), αδυναμίες που στέκονται εμπόδιο στην μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης του αγροτικού προϊόντος.
Αρχικά πρέπει να καταγραφεί ότι το ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης, από την επιχειρηματική πλευρά, δεν πρέπει να βρίσκεται στο λεγόμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά να τεθεί υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του κατεξοχήν Υπουργείου που ασχολείται καθημερινά με το να συνδυάσει όλους τους διαθέσιμους πόρους προς την πορεία της Ανάπτυξης.


ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ = ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  1. Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άνεργοι στις πόλεις που αναζητούν εργασία με πολύ λίγα χρήματα
  2. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που θέλουν να συμπληρώσουν το μειωμένο εισόδημά τους
  3. Κάποιοι από τους παραπάνω έχουν ένα κομμάτι γης στην επαρχία, που συνήθως είναι ανεκμετάλλευτο. Το κομμάτι της γης δεν είναι συνήθως μεγάλο άλλα είναι της τάξεως των 3-5-10 στρεμμάτων
  4. Επίσης υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες χωραφιών, κάτοικοι χωριών, που είναι μεγάλοι σε ηλικία και οι οποίοι πλέον δεν τα εκμεταλλεύονται. Και τέλος υπάρχουν άφθονα κομμάτια γης, μικρής έκτασης, από ιδιοκτήτες που για ποικίλους λόγους δεν τα εκμεταλλεύονται
Ανάμεσα στους λόγους που δεν τα εκμεταλλεύονται είναι γιατί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, γιατί δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι, γιατί είναι κληρονομιές με πολλούς κληρονόμους που δεν έχουν συνεννόηση κλπ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Σχέδιο μαζικής μεταφοράς 400.000 ανθρώπων από τις πόλεις στην επαρχία (σε στοχευμένες Περιφέρειες) με σκοπό να ασχοληθούν με τη γη. 
Πιο αναλυτικά:
  1. Η Πολιτεία αναθέτει σε περιορισμένο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών ειδικού σκοπού την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μικρών καλλιεργούμενων εκτάσεων. Με κεντρική οργάνωση θα δοθεί στους ιδιοκτήτες της γης η δυνατότητα να τους αποδώσει το χωράφι τους εισόδημα μέσω αγροτικής εκμετάλλευσης.
  2. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού συγκεντρώνουν όλους εκείνους που έχουν ένα κομμάτι γη ή μπορούν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι γη και επιθυμούν να το εντάξουν στο δίκτυο.
  3. Ελέγχουν τις δυνατότητες της γης (που βρίσκεται, τι χώμα έχει κλπ) και προτείνουν στον υποψήφιο (ή νυν) εκμεταλλευτή τις πιθανές καλλιέργειες που μπορεί να κάνει.
  4. Δημιουργούν εγχειρίδια για την διαδικασία της αγροτικής εκμετάλλευσης τα οποία διατίθενται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους. Τα εγχειρίδια αφορούν την διαδικασία από το Α ως το Ω (δηλαδή από την σκέψη για να ασχοληθεί κάποιος με την αγροτική εκμετάλλευση έως την τελική πώληση του προϊόντος). Οι εταιρείες παρέχουν δωρεάν ταχύρυθμη εκπαίδευση σε νέους αγρότες.
  5. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού προμηθεύονται κεντρικά σπόρους και φυτοφάρμακα και τα δίνουν στο δίκτυο σε προνομιακές τιμές, ασχολούνται με όλες τις διαδικασίες σχετικά με τις επιδοτήσεις για λογαριασμό των αγροτών, προμηθεύονται κεντρικά σπόρους και φυτοφάρμακα και τα δίνουν στο δίκτυο σε προνομιακές τιμές, διαπραγματεύονται κεντρικά την χρηματοδότηση της καλλιέργειας (για λογαριασμό των εκμεταλλευτών) καθώς πώληση των προϊόντων, αφού είναι σε θέση να έχουν καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα από ότι ο μικροϊδιοκτήτης μόνος του. Στόχος των εταιρειών είναι η προσυμφωνία πώλησης των αγροτικών προϊόντων πριν την έναρξη της παραγωγής. Έχοντας στην διαχείριση τους χιλιάδες στρέμματα σε διάφορες περιοχές έχουν την δυνατότητα να κατευθύνουν την παραγωγή ανάλογα με τις συμφωνίες που θα επιτύχουν, εξασφαλίζοντας το μέγιστο εισόδημα για κάθε καλλιέργεια, συντονίζουν την τυποποίηση των προϊόντων
  6. υπάρχει κεντρική διαχείριση των γεωπόνων-συνεργατών με στόχο την μεγιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος, ακόμα και των μέσων που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια όπως τρακτέρ κλπ
  7. προσφέρονται κίνητρα στους κατοίκους της πόλης να μετακομίσουν στον τόπο που βρίσκεται το χωράφι για να ασχοληθούν προσωπικά με την καλλιέργεια
  8. προσφέρονται φορολογικά κίνητρα (και αντικίνητρα) σε ιδιοκτήτες κατοικιών στα χωριά ώστε να τα ενοικιάσουν στους ενδιαφερόμενους
  9. η προώθηση των αστών στα χωριά δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία, δεν αφορά μόνο «νέους σε ηλικία αγρότες»
  10. η μετακίνηση των συμπολιτών μας στις Αγροτικές περιοχές γίνεται οργανωμένα, υπό την διεύθυνση κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στην κεντρική υπηρεσία συμμετέχουν στελέχη από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αποφασίζονται οι περιοχές που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο μετακίνησης ενεργού πληθυσμού. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη διάφορα αντικειμενικά κριτήρια όπως δυνατότητες γεωργικής παραγωγής, υφιστάμενες υποδομές των περιοχών, επιθυμία της τοπικής Κοινωνίας κλπ. Οργανώνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη του σχεδίου. Όλες οι σχετικές διαδικασίες εντάσσονται στις διαδικασίες Fast Track της Πολιτείας. Ο στόχος είναι σε έξι μήνες από την έναρξη του σχεδίου αν είναι έτοιμος ο μηχανισμός για να ξεκινήσει η ένταξη των ενδιαφερομένων στο νέο σύστημα
  11. ειδική πρόνοια θα ληφθεί για τις υποδομές που έχει ανάγκη ο αστός που θα μετακομίσει στο χωριό (σχολεία, διαδίκτυο, γιατροί). Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων που θα μετοικήσουν.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ
Άμεση μείωση της ανεργίας, αύξηση αγροτικής παραγωγής, αύξηση εξαγωγών (αν το προϊόν της αγροτικής παραγωγής έχει εξαγωγική κατεύθυνση) ή μείωση εισαγωγών (αν το προϊόν υποκαθιστά εισαγωγές), αναζωογόνηση των χωριών μας, αύξηση αμοιβών στους εργαζόμενους που μένουν πίσω στις πόλεις (λόγω μείωσης της προσφοράς εργασίας από την αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων προς τα χωριά). Ακόμα και αν πετύχουμε ο άνεργος αστός να βγάζει τα προς το ζην στα πρώτα χρόνια της αγροτικής του ενασχόλησης θα είναι θετικό αφού δεν θα επιβαρύνει την Πολιτεία, θα αποκτήσει φοροδοτική ικανότητα και θα αποκτάει δυνατότητα μελλοντικών αυξημένων αποδόσεων (αφού μάθει την δουλειά).

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ανάλογη δράση για κτηνοτροφικές μονάδες
  • Εκσυγχρονισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών με ιδιωτικά κριτήρια. Καθιέρωση αυστηρών αστικών και ποινικών ευθυνών για τις διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, συγκάλυψης περιπτώσεων εξαπάτησης της Πολιτείας και άλλα σχετικά αδικήματα.
  • Προώθηση της παραγωγής βίο-καυσίμων
  • Φορολογικά μέτρα για την αξιοποίηση μη καλλιεργούμενων εκτάσεων. Επίλυση του προβλήματος της συνιδιοκτησίας κληρονόμων με στόχο την άμεση εκμετάλλευση της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου