Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

  1. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Αύξηση του ρόλου των Επιμελητηρίων στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στα πρότυπα των προηγμένων επιμελητηριακά χωρών της Ευρώπης. Κάθε Επιμελητήριο της Ελλάδας γίνεται «παράρτημα» του Υπουργείου Ανάπτυξης προσφέροντας στα μέλη του άμεση πληροφόρηση για οτιδήποτε σχετικό με τις αρμοδιότητες του Υπ. Ανάπτυξης. Συνίσταται στο Υπ. Ανάπτυξης επιτροπή με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και όλων των προέδρων των Επιμελητηρίων με αυξημένες αρμοδιότητες στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου. Επί δεκαετίες η διαμόρφωση της πολιτικής που αφορά τις επιχειρήσεις στηρίζεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τα Επιμελητήρια, έχουν συνήθως απλά συμβουλευτικό ρόλο, περιοριζόμενα σε αυτόν από το νομοθετικό πλαίσιο. Το σύνηθες αποτέλεσμα  είναι Πολιτικές που απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα, η επιχειρηματικότητα είναι μονίμως «κατηγορούμενη», η γραφειοκρατία τεράστια και καταστροφική. Η λύση είναι μια και ξεκάθαρη. Η ισχυροποίηση των Επιμελητηρίων ώστε να αναλάβουν γρήγορα τον ρόλο τους ως «μοχλού ανάπτυξης» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Προϋποθέσεις για να αναλάβουν τα Επιμελητήρια τον αυξημένο ρόλο τους θα είναι η θεσμική τους ενίσχυση και η οικονομική τους ενδυνάμωση, όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά μέσω των επιχειρήσεων. Σε επίπεδο λειτουργίας τα Επιμελητήρια που θα αναλάβουν τον νέο ρόλο τους θα ενισχυθούν με προσωπικό με προϋπόθεση ουδέποτε να μην είναι ελλειμματική η λειτουργία τους και το κόστος του προσωπικού να μην ξεπερνάει ένα ποσοστό στα ετήσια έξοδα του Επιμελητηρίου (πχ το 30%). Οι εκλογές στα Επιμελητήρια θα γίνονται με εκλογικά κέντρα σε κάθε Δήμο ή Περιφέρεια που ανήκει στο σχετικό Επιμελητήριο, με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου ή ακόμα και με επιστολική ψήφο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η πραγματική Δημοκρατία στις ηγεσίες των Επιμελητηρίων. Ο αριθμός των αυτόνομων Επιμελητηρίων μειώνεται και σε κάθε Νομό που δεν έχει αυτόνομο Επιμελητήριο λειτουργεί πλήρες παράρτημα του κεντρικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας.
    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ακόλουθα:
ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα που προκηρύσσονται θα περνάνε υποχρεωτικά από τα Επιμελητήρια. Όλα τα πρόγραμμα κατά την κατάρτιση τους θα εγκρίνονται από τα Επιμελητήρια τα οποία θα συμμετέχουν στην κατάρτιση αυτών.
ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Ο έλεγχος των καταστημάτων και η έγκριση ή μη των κάθε είδους αδειών λειτουργίας (χωρίς ειδική επιστημονική γνώση) θα γίνεται από τα Επιμελητήρια.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Στις επιτροπές που εισηγούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις τα Επιμελητήρια θα έχουν υποχρεωτικά σημαντική παρουσία ώστε κάθε αλλαγή να έχει και την συμφωνία των Επιμελητηρίων. Στόχος η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η φοροδοτική ικανότητα ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες κάθε επιχείρησης.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Κανένα νομοσχέδιο ή διοικητική πράξη που αφορά επιχειρήσεις είτε έμμεσα είτε άμεσα δεν θα προωθείται για έγκριση από τον αρμόδιο Υπουργό ή από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ψήφιση στην Βουλή αν δεν έχει επεξεργαστεί από τα Επιμελητήρια τα οποία θα υποβάλλουν τις απόψεις τους μαζί με το νομοσχέδιο τουλάχιστον 8 εβδομάδες πριν την θέση σε ισχύ. Τα σχέδια νόμου κοινοποιούνται στα Επιμελητήρια, τα οποία τα κοινοποιούν υποχρεωτικά στα μέλη τους για δημόσια διαβούλευση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση των μελών τα Επιμελητήρια καταθέτουν τις δικές τους απόψεις στην Κυβέρνηση. Τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης των μελών των Επιμελητηρίων είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο σε μόνιμη βάση. Τα Επιμελητήρια ορίζονται ως ο υπεύθυνος επικοινωνίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στο Κράτος, στον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να γνωστοποιούν τους κανόνες ή τις διατάξεις που θεωρούνται δυσανάλογοι(ες) ή/και ότι εμποδίζουν άσκοπα τις δραστηριότητες των ΜΜΕ.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΝΟΜΟΥ: Τα Επιμελητήρια, δια της Κεντρικής Ενώσεως αυτών, θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο σχεδία νόμου που αφορούν τις επιχειρήσεις, σχέδια νόμου για σημαντικά ζητήματα.
ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ: Τα Επιμελητήρια αναλαμβάνουν τον κεντρικό ρόλο στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με τον έλεγχο του παραεμπορίου. Ο ρόλος τους δεν είναι απλά συντονιστικός αλλά αποκτούν δυνατότητα επιβολής των νόμων ως «προϊστάμενος» των αρμοδίων αρχών για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα Επιμελητήρια αναλαμβάνουν να μεσολαβούν ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες με στόχο τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τις τράπεζες τα Επιμελητήρια παρεμβαίνουν άμεσα με παραπομπή των υποθέσεων στην Δικαιοσύνη και στις Διοικητικές Αρχές οι οποίες εξετάζουν τις υποθέσεις κατά προτεραιότητα.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: διασύνδεσης όλων των Επιμελητηρίων με κεντρικές βάσεις δεδομένων και παροχή πλήρους υποστήριξης σε όποιον επιθυμεί να πραγματοποιεί εξαγωγές σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τις Εξαγωγές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: παροχή επίσημα αναγνωρισμένης εκπαίδευσης επαγγελματικού χαρακτήρα σχετικά με την εργασιακή και επιχειρηματική εξέλιξη του εκπαιδευόμενου. Συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Σχολεία για σύνδεση των Πανεπιστημιακών σπουδών αλλά και της βασικής εκπαίδευσης με την πραγματική Οικονομία. Ειδικά τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια προωθούν την τεχνική κατάρτιση μέσω των υπηρεσιών τους και προτείνουν εμπεριστατωμένα μέτρα για την υποστήριξη κλάδων που υποφέρουν. Τα Επιμελητήρια πιστοποιούν επαγγέλματα και επαγγελματίες.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: σύνταξη Γνωμοδοτήσεων για κάθε μείζον ζήτημα κλάδων ή γενικότερου χαρακτήρα
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: θα γίνει εθνική ευρύτατη διαβούλευση για να εξεταστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα Επιμελητήρια ώστε η δράση αυτών να ισχυροποιηθεί ως προς το αποτέλεσμά της, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: καθίσταται αυτοσκοπός των Επιμελητηρίων η υποστήριξη με κάθε μέσο των νέων επιχειρήσεων.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ: η υποχρεωτική συνδρομή στα Επιμελητήρια που οραματιζόμαστε είναι Συνταγματική, αφού δεν εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζει την Δημοκρατία, αφού δεν δημιουργούνται Επιμελητήρια των ολίγων και ισχυρών, ενισχύει τον εθελοντισμό, υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον, εξαλείφει την Γραφειοκρατία, προωθεί τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: προσφέρουν στις ΜΜΕ υπηρεσίες παροχής συμβουλών, καθώς και υποστήριξη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στις μεταβιβάσιμες επιχειρήσεις και θεσπίζονται συστήματα για την προσέγγιση μεταβιβάσιμων επιχειρήσεων και πιθανών νέων ιδιοκτητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου